English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sonntag, 16. Oktober 2011

Facebook, Ekonomi ve Maslow ücgeni:))

Sizi bilmem ama ben sahsen Facebook'un Maslow teorisine direkt, Ekonomiye ise dolayli etkisini, keyifle izliyorum. Önceleri, ön yargiyla yaklastigim, simdilerde ise gözlem dünyama, güzel gözlemeler:) sunan bu platformu hepimiz ne cok sevdik ve meger ne kadar da ihtiyacimiz varmis böyle bir platforma... Mesela teknolojiye olan katkisini düsünürsek, fotograf makinasi, Laptop, Netbook ve daha niceleri neredeyse "Fizyolojik ihtiyaclarimiz"  kategorisine girdiler. Kilik kiyafetimize daha bir itina gösterir olduk, gidecegimiz yerleri de ayni itinayla secer olduk, bazilarimiz model, bazilarimiz sair, bazilarimiz yazar, bazilarimiz felsefeci, bazilarimiz modaci, bazilarimiz ise sarkici olduk.  Cok da iyi basardik, gezdigimiz, yedigimiz, her seyi fotograflar olduk. Bir cok konuda oldugu gibi bu konuda da, engel olamadigim bir aykirilik hissi var icimde, mesela, oglum kabiz oldugunda ve sonucta  o malum olayi gerceklestirdiginde, cikan sonucu fotograflamayi cok istiyorum! ama olmuyor iste illa ki gezdigim yerleri , yedigim yemegi ya da kendimi  fotograflamam gerek. Ama bunlarin benim icin önemi yok ki, bir keresinde büyük oglum ciddi sekilde kabiz olmustu mesela lavman yapmislardi. Sonuc harikaydi. O koku,o an dünyanin en güzel kokusuydu benim icin. Hatta esim ve ben neredeyse aglayacaktik. O sekil yani!:) Mesela, yedigim yemekteki, sarimsagin resmini cekmek istiyorum, Mozart'in evini degil de , yerdeki solucanin resmini cekmek ve onlari koymak istiyorum Face'e, ama henüz hazir degiliz degil mi böyle seylere...
Neyse, konumuza dönersek,ABD'li psikolog Abraham Maslow da yasasaydi, eminim, buluslarini Facebook öncesi ve  Facebook sonrasi olarak tekrar irdelerdi...
Herseye ragmen ,hayatimiza, hos bir seda tadinda dokunan her sey gibi,Facebook'u da sevdik.






Maslow teorisi
Vikipedi

Maslow teorisinin veya ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisi, ABD'li psikolog Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılmış ve sonrasında geliştirilmiş bir insan psikolojisi teorisidir.

Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha 'üst ihtiyaçlar'ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini sözkonusu etmektedir. Maslow'un kişilik kategorileri kendi aralarında bir dizilim oluştururlar ve her ihtiyaç kategorisine bir kişilik gelişme düzeyi karşılık gelir. Birey, bir kategorideki ihtiyaçları tam olarak gideremeden bir üst düzeydeki ihtiyaç kategorisine, dolayısıyla kişilik gelişme düzeyine geçemez.

Maslow, gereksinimleri şu şekilde kategorize etmektedir.

Fizyolojik gereksinimler(nefes,besin,su,cinsellik,uyku,denge,boşaltım)
Güvenlik gereksinimi(vücut,iş,kaynak,etik,aile,sağlık,mülkiyet güvenliği)
Ait olma,sevgi,sevecenlik gereksinimi(arkadaşlık,aile,cinsel yakınlık)
Saygınlık gereksinimi(kendine saygı,güven,başarı,diğerlerinin saygısı,başkalarına saygı)
Kendini gerçekleştirme gereksinimi(erdem,yaratıcılık,doğallık,problem çözme,önyargısız olma,gerçeklerin kabulü)


Maslow'a göre birey için o an baskın olan gereksinimler hangi kategoriye ait gereksinimler ise, diğer deyişle günlük etkinlikleri ağırlıklı olarak hangi gereksinimleri doyurmaya yöneliyorsa, kişilik gelişmişlik düzeyi de onun istencinden ya da seçiminden bağımsız olarak bu gereksinim kategorisine karşılık gelen düzeyde bulunacaktır.

Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz, böyle gereksinimleri yoktur. Örnek olarak günlük olarak karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur.

Belirli bir gereksinim kategorisindeki gereksinimlerin karşılanması durumunda kişi, bir üst kategorideki gereksinimleri karşılamaya yönelecektir. Bu durum kişilik gelişme düzeyini de bir üst düzeye sürükleyecektir.


Kaynaklar [değiştir]

Maslow, A. H. (1943). A Theory of Human Motivation. Psychological Review, 50, 370-396.
Maslow, A. H. (1965). Eupsychian Management. Note that the Andy Kay featured in this book is the Andy Kay of Kaypro. Hardcover ISBN 0-87094-056-2, Paperback ISBN 0-256-00353-X.
Maslow, A. H. (1970). Motivation and Personality, 2nd. ed., New York, Harper & Row. ISBN 0-06-041987-3.
Wahba, M. A., Bridwell, L. G. (1976). Maslow reconsidered: A review of research on the need hierarchy theory. Organizational Behavior and Human Performance, 15, 212-240.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen