English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sonntag, 13. November 2011

KAYISI VE ERIK RECELI

Yurtdisinda yasamaya basladigim günden bu yana, eksikligini hissettigim tadlardandir, bizim mis kokulu recellerimiz...Kahvaltilarimizda olmazsa olmazlarimdandir. Kötü komsunun, insani ev sahibi yapmasi misali, gurbet insana, recel yapmayi da, mantiyi, icli köfteyi, pizzayi ve hatta kiymali pideyi bile yaptiriyor insana...
Ilerleyen günlerde, diger tariflerimi de resimleriyle birlikte ekleyecegim, fakat bugün sadece kayisi ve erik receli ile
tarifler bölümümü aciyorum. Tatli baslayip, tatli devam edelim...

KAYISI ve ERIK RECELI:   

Malzemeler: 1 kg Kayisi, 1 Kg Seker, 1 adet Limonun suyu
Yapilisi       : Kayisilari önce bir iki kez yikadim, cekirdeklerini cikarip 4'e böldüm. Ben recelin her zaman iri taneli olmasindan yanayim, siz daha kücük parcalar elde etmek istiyorsaniz, daha kücük parcalara ayirabilirsiniz. Bir tencereye dizip üstüne sekeri döktüm. Eger, receli, 2-3 kilo kayisidan yapacaksaniz, dilimlediginiz kayisilari önce bir kat dizip, üstüne sekeri, sonra 2.kati ve tekrar sekeri eklemek suretiyle:) isleme devam edebilirsiniz. (Birden kendimi, tv de program yapiyormus gibi hissetim:)) Geceden sabaha kadar bu sekilde beklettim. Ertesi gün öglene dogru, üstüne hic su eklemeden,kendi suyuyla kaynattim, kaynarken üstünde olusan köpükleri kasik yardimiyla aldim. Suyunun kivamini anlamak icin, kaynamaya basladiktan 20-25 dk.sonra bir corba kasigiyla suyundan alip, sogumasi icin porselen tatli tabagina aldim, soguduktan sonra akisini gözlemledim, zaten o zaman anliyabiliyorsunuz, agir bir sekilde akiyorsa yogunlugu iyi demektir, akmiyorsa kayisilari icinden tel bir süzgecle baska bir kaba alip, kaynatmaya devam etmek gerekiyor. Kayisilar icindeyken kaynattim bir kez ama püre gibi oldu, hosuma gitmedi, ben ayrica resimde de gördügünüz gibi kayisi cekirdeginin icindeki bademlerden de atiyorum, ayri bir havasi oluyor, tadi cok aman aman degil tabii ki ama, daha vitaminli oluyormus gibi geliyor bana...Indirmeden 7-8 dk. önce de limon suyunu ekliyorum. Limon suyunu daha önce hep tariftekinin yarisi kadar ekliyordum, cünkü limon eksisi bana yeterli gibi görünüyordu. Fakat tecrübe ettigim kadariyla, sicakken ve ilk anda cok eksi gibi görünse de recelin raf ömrünü uzatmasi acisindan 1 adet limonun eklenmesi cok daha basarili yapti tarifi. Üstelik recel dinlendikce, kokusu ve aromasi da daha güzel oluyor. Erik receli icin de ayni tarifi uygulayabilirsiniz. Sadece erik recelinde farkli olarak, cekirdek iclerini kullanmiyorum:))
Afiyet olsun...





                   


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen