English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Mittwoch, 23. November 2011

icli köfte

Neredeyse 1 yildir icli köfte yapmadigimi farkettim, zaman ne kadar da cabuk geciyor...Bu aksam, esime bir sürpriz yapmak istedim ve ise koyuldum. Icli köfte, esasinda biz hanimlari hep korkutur, cünkü, kivamini tutturmak, kizartirken ya da haslarken dagilmamasini saglamak biraz zor gibi görünür. Nitekim, ilk calismam tam bir fiyaskoydu...Yani o kadar dagildi ki, üstüne yumurta kirsaydim, icli menemen olmaya adaydi:) Ama daha sonraki denemelerim oldukca basariliydi, yani tadanlarin yalancisiyim ben de.

Tam olarak kullandiklarimi asagida siraliyorum;
KIYMA HARCI ICIN ; 1 büyük sogan,  bir miktar sivi yag, 250 gr.Hindi kiymasi, bir corba kasigi domates salcasi,tuz,kimyon ve nane
DIS CEPERI ICIN ; 2 Su bardagi ince bulgur, 1 yumurta, 2 corba kasigi un, tuz ve bir corba kasigi salca

YAPILISI ; 

Sogani ince ince kiydiktan sonra, kiymayla birlikte az yagda kavuruyorum, tuz, kimyon ve salcayi da ekleyerek ve sürekli karistirarak kivamini almasini bekliyorum. Bazi tariflerde, 4-5 adet sogan kullanildigini gördüm fakat bu miktar bana cok fazla geldi, 1 adet kafi. DIS harci icin, 2 bardak köftelik bulgura, 2 bardak kaynar su döküyorum, yani bire bir kullaniyorum. Bir süre bulgura,suyla dans etmesi ve onunla kaynasmasi icin zaman veriyorum:) Yaklasik 10 dk. yeterli oluyor. Zaten bu esnada da ic malzemesini hazirliyorum. Ic malzeme hazir olup sogudugunda,bulgura dönüyorum,bir yumurta, 2 kasik un, tuz, salca ve azicik da kimyon ekleyip, iyice yoguruyorum. Bu yogurma safhasi biraz uzun sürüyor, macun seklini almasi gerekiyor. Bu sefer, karisima bir bardak irmik eklemeyi unuttum, ama iyi ki unutmusum, bu haliyle daha güzel oldu. Harci, cevizden biraz daha büyük toplara ayirip, her birini isaret parmagi yardimiyla döndürerek(delerek) cukur olusturdum, bu cukurlarin icine kiymali harci ekleyip agizlarini kapattim ve klasik icli köfte seklini almasini sagladim. Tüm bunlari yaparken, elinizi sik sik islatirsaniz, karisimdaki un sayesinde, distaki bulgurun, hamur kivamini almasini sagliyorsunuz ve isiniz kolaylasiyor. Daha sonra da tavada bir miktar yagda narin dokunuslarla sürekli cevirerek kizarttim. 
Afiyet olsun...

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen